Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Εσύ γιατί δεν έχεις γραφτεί ακόμα στη σχολή σου;

Ως πρωτοετής φοιτήτρια του ΕΚΠΑ, οι σκέψεις μου τον τελευταίο μήνα περιστρέφονται γύρω απ' τις εγγραφές και την έναρξη των μαθημάτων. Περιττό να πω, ότι τίποτα απ' τα δύο δεν έχει διενεργηθεί ακόμα καθώς η απεργία των διοικητικών για πέμπτη εβδομάδα καθιστά αδύνατες τις λειτουργίες τους πανεπιστημίου.

Ας δούμε όμως πως έχει η κατάσταση με απλά λόγια. Το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τρόικας, ζήτησε να τεθούν σε διαθεσιμότητα 1349 διοικητικοί υπάλληλοι απ' τους οποίους 498 ανήκουν στο ΕΚΠΑ. Ωστόσο, και παρά τις αιτήσεις των οκτώ πανεπιστημίων που πλήττονται (ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, Παν, Κρήτης, Παν. Ιωαννίνων) δεν ενημέρωσε τους πρυτάνεις από που προέκυψαν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυτοί οι υπάλληλοι πλεονάζουν. Αντιθέτως, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν υποβάλλει πέρυσι τα πανεπιστήμια αυτά, υπάρχει έλλειψη 2.500 υπαλλήλων, ώστε να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία τους. Ως εκ τούτου, οι διοικητικοί υπάλληλοι απάντησαν στο υπουργείο με συνεχόμενες απεργίες. Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής των στοιχείων των υπαλλήλων κάθε σχολής ώστε να αποφασιστεί ποιοι θα απολυθούν. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια αυτά έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης σχετικά με τη διαθεσιμότητα.

Ο πρύτανης τους ΕΚΠΑ μιλώντας στους πρωτοετής φοιτητές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, δήλωσε ότι λόγω της απεργίας είναι αδύνατον να δωθούν αυτά τα στοιχεία. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας όλοι οι υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ που εντάσσονται στι πρόγραμμα καλούνται εντος 5 ημερών να απογραφούν μόνοι τους σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Όσοι δεν το κάνουν, μέσα σε πέντε μέρες, θα τεθούν σε αργία, κοινώς θα απολυθούν. Το ΟΠΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Παν. Ιωαννίνων αποφάσισαν να δώσουν στο υπουργείο τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί. Τέλος, ο υπουργός Παιδείας διαμήνυσε ότι θα προσφύγει στην εισαγγελία και οι διευθυντές του διοικητικού προσωπικού θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος καθώς παρεμποδίζουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου, ενώ ενδέχεται να κληθούν σε απολογία και οι πρυτάνεις.

Σε πολλές περιπτώσεις ακούω ή διαβάζω φοιτητές να διαμαρτύρονται γι αυτό το κλείσιμο και την "ομηρεία" στην οποία τους υποβάλλουν οι διοικητικοί. Όμως, σε αντίθεση με πολλούς συμφοιτητές μου δεν αντιδρώ τόσο αντίθετα στο κλείσιμο του πανεπιστημίου και τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο, όσο στη στάση των κυβερνώντων απέναντι στους απεργούς.

Αυτή η αδιαλλαξία, η κατάφωρη αδιαφορία και οι προσφυγή σε δικαστήρια δεν είναι χαρακτηριστικά ενός δημοκρατικού καθεστώτος. 

Συνέβη και το Μάιο με την απεργία των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας πριν τις πανελλήνιες. Πράγματι, μια απεργία μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική όταν επιβαρύνει το σύνολο των πολιτών. όμως, υποτίθεται πως πρώτα πρέπει να έχει προηγηθεί διάλογος ανάμεσα στους υπουργούς και στο κράτος ώστε να βρεθεί μια μέση λύση. Στην περίπτωση μας όμως, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν προέβη σε διάλογο με τους πρυτάνεις ή συζήτησε μία ενδεχόμενη μείωση των απολύσεων. 

Όσον αφορά τους φοιτητές, κατανοώ την αγωνία τους αφού αισθάνομαι το ίδιο. όμως, θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο να σκέφτονται τόσο εγωιστικά θεωρώντας ύψιστο κίνδυνο το χάσιμο τους εξαμήνου. Για μένα το ότι υπάρχουν 1349 άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις που θα βρεθούν άνεργοι είναι πολύ σημαντικότερο. Ομοίως, εξίσου σημαντικό είναι ότι τα πανεπιστήμια αυτά δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις διδακτικές και ερευνητικές υποχρεώσεις τους, πλήττοντας τελικά τους ίδιους τους φοιτητές. 

Σκεφτείτε λοιπόν και ενημερωθείτε πριν αρχίσετε να καταλογίζετε ευθύνες, αυτή είναι η συμβουλή μου.

Τις αποφάσεις των Υπουργείων μπορείτε να τις βρείτε εδώ:

Τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ εδώ:
[μαζί με σχετικά κείμενα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου