Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Χρυσά Αυγά.

   Χρυσή Αυγή. Αυτό το graffity, παραποιημένο σε "Χρυσά Αυγά" τράβηξε την προσοχή μου σε εκείνο το ταξίδι στην Αθήνα. Τότε μόνο ανησύχησα. Ανησύχησα λίγο για το μέλλον, το μέλλον σε ένα κόσμο που ακόμα ενστερνίζεται απόψεις ρατσιστικές, φασιστικές και στρέφεται λόγω αυτών εναντίον του ίδιου του ανθρώπου.
   Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε και η σύλληψη των αρχηγών αλλά και μελών της Χρυσής Αυγής είναι πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Σε μία εποχή που συμβαίνουν τόσες εξελίξεις στον πολιτικό τομέα (υπογραφές με την τρόικα, απεργίες δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και δημοσίων υπαλλήλων), η δολοφονία του Π. Φύσσα και η ανακήρυξη της ΧΑ σε εγκληματική οργάνωση συμπλήρωσαν και επισκίασαν όλες τις προηγούμενες εξελίξεις. Σε μία μέρα οι ειδήσεις έπαψαν να μιλούν για τις απεργίες και ξεχάστηκαν με μιας.
   Τις τελευταίες μέρες ακούω συνέχεια για την "άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της δικαιοσύνης" (φράση από δελτίο ειδήσεων του Σκαι). Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξεπεράσουμε αυτό καθαυτό το γεγονός των συλλήψεων των μελών της ΧΑ και να πάμε λίγο πιο βαθιά:

Α) Γιατί τώρα; Θέλω να πω, αυτή η -όπως, δικαίως, χαρακτηρίστηκε- "εγκληματική οργάνωση" δρούσε ανενόχλητα, ως πολιτικό κόμμα, ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου εδώ και χρόνια. Δεν γνώριζαν για τις πράξεις βίας και τις επιθέσεις; Δεν γνώριζαν για τις δολοφονίες; Γιατί οι συλλήψεις γίνονται τώρα και όχι ένα, δύο δεκαπέντε μήνες πριν; Ας σκεφτούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, απ' το οποίο μας αποπροσανατολίζουν αυτά τα γεγονότα: Υπογραφές με την τρόικα, απεργίες δασκάλων, καθηγητών και πανεπιστημιακών για τη διαθεσιμότητα, απεργίες δημοσίων υπαλλήλων. Κι όμως, εν μια νυκτί όλα αυτά ξεχάστηκαν και για μια εβδομάδα ασχολούμαστε με τις συλλήψεις της ΧΑ. Διακρίνω ίσως κάποια σκοπιμότητα;

Β)Ποιος επωφελείται απ' αυτό το ντόρο σε επίπεδο ψήφων; Ας σκεφτούμε ποιοι ψήφιζαν σε γενικές γραμμές τη ΧΑ:
1)Φανατικοί  υποστηρικτές ακροδεξιών ιδεών
2)Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επηρεασμένοι απ' τη "βοήθεια" που τους πρόσφεραν (συσσίτια, υποσχέσεις για προστασία απ' τους "κακούς και μοχθηρούς ξένους")
3)Νέοι με έλλειψη κριτικής σκέψης, ουσιώδους παιδείας, επιρρεπείς στο μεγαλείο των λέξεων "έθνος", "πατρίδα", "Ελλάδα"
Απ' αυτές τις γενικευμένες κατηγορίες, η πρώτη θα στραφεί σε κάποιο νέο αντίστοιχο κόμμα που θα προκύψει, ή θα επιστρέψουν στο ΛΑΟΣ. Η δεύτερη και κατά ένα μεγάλο ποσοστό και η τρίτη θα στραφεί στη δεξιά, και το πιο πιθανό στη ΝΔ. Χμ, στη ΝΔ, που χρειάζεται νέους υποστηρικτές ώστε να παραμείνει πρώτο κόμμα και ίσως να αποκτήσει αυτοδυναμία.
    Άρα η δικαιοσύνη σίγουρα μπορεί να δράσει "ραγδαία και αποτελεσματικά" όταν εξυπηρετεί το κυβερνών κόμμα. Όμως, οι συλλήψεις είναι μόνο η πρώτη φάση. Μέχρι τις δίκες, στις οποίες θα υπάρξουν δεκάδες αναβολές και εφέσεις, η υπόθεση θα ξεχαστεί, θα ξεφτίσει. Η ποινή θα είναι μικρή αναλόγως του προβλήματος. Αλλά τότε ποιος θα θυμάται να διαμαρτυρηθεί;

Γ) Μία λέξη: Υποκρισία. Γιατί υποκρισία είναι αυτός ο ξαφνικός θυμός που ακολούθησε το θάνατο του Π. Φύσσα (χωρίς να θέλω να τον υποβαθμίσω ή να τον προσβάλω), όταν η προηγούμενη εν ψυχρώ δολοφονία του πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα, που ζούσε και εργαζόταν ΝΟΜΙΜΑ στη χώρα αντιμετωπίστηκε με πλήρη αδιαφορία τόσο απ' την κυβέρνηση όσο κι απ' το λαό. Αλλά τότε επρόκειτο για ένα ξένο, σωστά; Δεν είχε σημασία ο κατάφωρος ρατσισμός, ο ακραίος εθνικισμός, το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος. Δεν ήταν "Έλληνας" άρα όλοι το προσπέρασαν, και μόνο τώρα αποφάσισαν πως πρέπει να διαμαρτυρηθούν. Τόσος κόσμος διαμαρτύρεται εναντίον μιας "φασιστικής" οργάνωσης και όχι εναντίον μιας "ρατσιστικής" οργάνωσης. Αφού κατηγορήσουμε λοιπόν τη ΧΑ, ίσως πρέπει να βρούμε και που φταίξαμε εμείς, με την αδιαφορία και την υποκρισία μας.

Αυτές είναι μερικές επιφανειακές, πρώτες σκέψεις. Απλά, γιατί είναι καλύτερο να σκεφτόμαστε για τους εαυτούς μας.

Υ.Γ: Να μη θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι με αυτό το post προσπαθώ να αθωώσω ή να ελαφρύνω τις πράξεις της Χρυσής Αυγής. Απλά προσπαθώ να σκεφτώ ποιος άλλος φέρει ευθύνη γι αυτά τα γεγονότα.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου